100 DE ANI DE LA INTRAREA ROMÂNIEI ÎN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL


La 14/27 august 1916, România intra, după doi ani de neutralitate, în Primul Război Mondial, ceea ce a constituit un prilej pentru afirmarea dezideratului național și pentru realizarea lui în contextul unor împrejurări favorabile luptei de eliberare națională a popoarelor aflate sub dominație străină.
Prin Hotărârea Guvernului României 821/2015, cu modificările și completările ulterioare, a fost aprobat Programul Național al manifestărilor prilejuite de aniversarea Centenarului Primului Război Mondial, iar la propunerea prim-ministrului, activitățile se desfășoară sub patronajul președintelui României.
Cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în această conflagraţie mondială,Ministerul Apărării Naţionale(MApN) organizează ceremonii militare şi religioase dedicate celor 330.000 de eroi care au căzut în luptă în Primul Război Mondial.
Ceremonii militare şi religioase în memoria celor peste 330.000 de militari care şi-au dat viaţa pentru ţară în acest război vor fi organizate pe întreg teritoriul naţional.
Sâmbăta 27 august 2016 , de la ora 21.00, militarii Armatei Române vor trece din nou Carpaţii, în mod simbolic. Efective de valoare pluton vor executa marşuri tactice pe principalele rute pe care, exact cu 100 de ani în urmă, ostaşii armatei noastre luau în stăpânire trecătorile Munţilor Carpaţi, pentru a permite trecerea efectivelor diviziilor române aflate în ofensivă.
Zona orașului Broșteni este considerată, alături de alte 16 locații de pe teritoriul arcului carpatic, ca un punct principal de organizare a trecerii trupelor române în Imperiul Austro-Ungar.
Cu prilejul acestor ceremonii militare, în orașul Broșteni, sâmbăta 27 august 2016 , de la ora 21.00 ,un detașament din Batalionul 634 Infanterie ”Petrodava” din Piatra Neamț va executa un marș cu torțe, coloana deplasându-se din satul Lungeni, prin Cartierul minieresc, până la Monumentul Eroilor din curtea Bisericii ”Sfântul Nicolae” din Broșteni. După sosirea militarilor la Monumentul Eroilor va avea loc un program comemorativ.
La această manifestare vor participa oficialități locale și județene precum și comandanți din structurile Armatei Române.
Imagini pentru teme create de merrymoonmary. Un produs Blogger.