MUZEE SI COLECTII DIN ORASUL BROSTENI

MUZEUL ETNOGRAFIC 
AL GRUPULUI SCOLAR "NICOLAI NANU"

Putina lume stie de existenta unui Muzeu Etnografic in Brosteni,dar totusi exista asa ceva.
Acest muzeu se afla in cadrul Grupului Scolar "Nicolai Nanu",mai precis in Scoala "S.T.Kirileanu" din satul Holda.Prin grija si stradania doamnei profesoare Paula Asmarandei acest muzeu reuneste o serie de exponate vechi ce au fost odinioara obiecte de uz casnic si gospodaresc : plugul si jugul pentru boi,trasca (fierastrau manual) ce se folosea la transformarea bustenilor in scandura,razboiul de tesut (stative) si toate uneltele folosite de femei pentru tesutul stofelor (sumani),a cuverturilor,panzei si laicerelor.
Tot aici se gasesc expuse si o serie de obiecte vechi folosite la stani (linguri,budaci),lada de zestre,presa de obtinere a oloiului (ulei),pive,e.t.c.
Pacat ca acest muzeu nu se afla intr-un loc mai accesibil publicului,turistilor in special,aspect ce ar trebui sa fie in atentia conducerii orasului....


COLECTIA "GHEORGHE GAVRILESCU

In casa regretatului Gheorghe Gavrilescu gasim o colectie impresionanta (cateva sute) de "buzdugane".
Folosindu-se de "inventivitatea" naturii,Gheorghe Gavrilescu a modelat nenumarate "buzdugane",de la cele mai mari, asa zisele "ghioage",folosite de razesii lui Stefan cel Mare in luptele cu turcii,pana la cele de dimensiunea unui ou.
Tot in aceasta colectie gasim o serie de sculpturi si obiecte realizate prin maiestria si priceperea lui Gheorghe Gavrilescu : panoplii cu coarne de cerb,un scaun deosebit realizat tot din coarne de cerb,sculpturi reprezentand pe Mihai Viteazul,Decebal,Vlad Tepes,Alexandru Ioan Cuza si multe altele.
Filmul ce urmeaza va prezinta imagini de la Muzeul Etnografic al Grupului Scolar "Nicolai Nanu" - Brosteni si prezentarea colectiei "Gheorghe Gavrilescu".O sa fie "prezent" si Gheorghe Gavrilescu,prin filmarea realizata in 2007 de catre profesorul Danut Andronic.
Acest film a fost prezentat de catre cativa elevi ai Grupului Scolar "Nicolai Nanu" la faza judeteana a concursului national "CULTURA SI CIVILIZATIE IN ROMANIA".


AICI SE POT VEDEA FOTOGRAFII REALIZATE LA CELE DOUA OBIECTIVE
Imagini pentru teme create de merrymoonmary. Un produs Blogger.