Ziua Francofoniei la Grupul Scolar "Nicolai Nanu" Brosteni

   Pe 20 martie francofoni de pe 5 continente sarbatoresc  Ziua Internationala a Francofoniei .  
  Termenul “francofonie” a fost folosit pentru prima data in 1880 de catre geograful Onesim Reclus (1837-1916) pentru a desemna zonele geografice unde limba franceza era vorbita.    Francofonia  desemneaza  astazi toate popoarele  sau grupurile de persoane care  utilizeaza partial sau total limba franceza.
            Gratie statutului sau de limba oficiala sau co-oficiala in aproximativ 57 de state din 29 de tari,franceza este a doua limba din lume in ceea ce priveste importanta politica.
              De la inceputul anilor 60’ personalitati din fostele colonii franceze ca Diori Hamani (Nigeria),Habib Bourguiba(Tunisia),Norodom Sihanonk(Cambodgia) si Leopold Sedar Senghai(Senegal) au propus consolidarea tarilor independente care doresc sa continue relatiile cu Franta ,relatii bazate pe afinitati culturale si lingvistice .Aceasta propunere sta la baza organizarii Summitului Francofoniei,care a fost inaugurat in 1986,la Paris si care a fost urmat de multe altele ulterior.Tara noastra,de altfel,a fost una din tarile care au avut onoarea de a oraniza un astfel de eveniment.Summitul al Xl-lea a avut loc la Bucuresti,in septembrie 2006 si s-a desfasurat sub tema “Educatiei si informatiei noii tehnologii”.
              Elevii  Grupului Scolar “Nicolai Nanu “ din orasul Brosteni, indrumati de  doamna profesoara de limba franceza, Baroiu Ana-Maria, au organizat un   spectacol pentru a sarbatori Ziua Internationala a Francofoniei. Toti elevii, de la cei mai mici la cei mai mari, au intampinat cu bucurie si seriozitate in acelasi timp aceasta zi.


Spectacolul a avut loc in sala  de sport  a scolii si a avut in program piese de teatru foarte apreciate de public,un tango si  cantecele interpretate   de elevii claselor de gimnaziu   de liceu .  Spectatorii    au savurat din plin fiecare moment apreciind cu aplauze munca facuta cu pasiune de cei care  au pregatit spectacolul.    Acesta   a fost prezentat in limba franceza, fiind un exercitiu de limba pentru elevi   dar si cel mai bun mod de a promova limba si a motiva elevii sa invete mai bine limba franceza .  Pentru  aproximativ o ora  s-a vorbit,   s-a gandit, s-a actionat si  s-a trait cu emotie  maxima in spiritul valorilor francofoniei.  

Niciun comentariu

Imagini pentru teme create de merrymoonmary. Un produs Blogger.